Vedecký park v Trnave bude so špičkovou technológiou a výskumom

24.02.2013 Trnava

Trnava 23. februára (TASR) – Miestom technologických inovácií, špičkového výskumu a nových inovatívnych spoločností – slovenskou obdobou Silicon Valley by mali byť už čoskoro dva univerzitné vedecké parky, ktoré plánuje Slovenská technická univerzita (STU) zriadiť v Bratislave a Trnave.

V hlavnom meste bude mať dve centrá s orientáciou najmä na oblasť informačných a komunikačných technológií, elektrotechniky, na chémiu, priemyselné biotechnológie, životné prostredie a bezpečnosť a spoľahlivosť stavieb. Univerzitný park v Trnave na Materiálovotechnologickej fakulte (MtF) sa zameria na výskumné oblasti materiálového inžinierstva, iónových a plazmových technológií a automatizácie a informatizácie priemyselných procesov.

"Projekt na získanie finančnej podpory sme na ministerstvo školstva už odovzdali a teraz sa nachádza v štádiu posudzovania," uviedol pre TASR prodekan MtF Jozef Peterka. V Trnave vládne pre myšlienku veľké nadšenie, pretože prinesie nové unikátne špičkové technológie pre materiálový výskum a oblasť automatizácie výrobných procesov. Realizácia by sa mala začať už v tomto roku, mala by si vyžiadať náklady okolo 42 miliónov eur pochádzajúce z európskych zdrojov, dotácie štátu a spoluúčasti školy samotnej.

"Hlavný cieľ projektu spočíva vo vybudovaní moderného a jedinečného integrovaného Univerzitného vedeckého parku Campus MTF STU – CAMBO. Tiež v príprave a zabezpečení jeho vysokokvalifikovanej obsluhy, prevádzky a manažmentu pre potreby regionálnych, slovenských, postupne aj stredoeurópskych veľkých priemyselných podnikov v oblasti transferu výsledkov aplikovanej vedy priamo do praxe," informoval Peterka.

V rámci CAMBO pribudnú k súčasným moderným pracoviskám v areáli fakulty na Bottovej ulici na celkovej rozlohe 10 hektárov dva nové objekty - vedecké pracovisko materiálového výskumu s laboratóriami a vedecké pracovisko automatizácie a informatizácie výrobných procesov a systémov. Počíta sa aj s vybudovaním objektov pre dekanát, výučbu a ďalších.

"Najdôležitejším na projekte vidíme vybudovanie novej vedeckej infraštruktúry na svetovej úrovni, budeme zamestnávať špičkových odborníkov v oblasti materiálového inžinierstva predovšetkým v iónových technológiách," uviedol Peterka. Fakulta pripravuje odborne i finančne zaujímavé pracovné miesta pre mladých inžinierov a doktorandov - výskumníkov.

Existencia vedeckého parku pravdepodobne zvýši počet študentov MtF a vyžiada si prípadne i vznik nových študijných odborov. Výstavba by mala byť ukončená v roku 2015.

MtF STU v Trnave vznikla v roku 1986, zameriava sa na výchovu absolventov univerzitného typu pre širokú oblasť priemyselnej, hlavne strojárskej výroby. Zvýšený dôraz kladie na ich adaptabilnosť a operatívnosť tak, aby sa zvýšilo ich individuálne a spoločenské uplatnenie v prostredí trhovej ekonomiky. Fakulta je skladbou študijných odborov a zameraní jedinou svojho druhu na Slovensku.
 

Vyberte región